Top op heden hebben we het gehad over het kopen van opties maar als je opties kan kopen dan moet er iemand zijn die opties verkoopt. Aangezien een optie niets meer dan een overeenkomst is kan je onbeperkt opties maken en dat gebeurt dan ook. Er zijn altijd partijen die een optie willen verkopen. Deze partijen gaan dan een verplichting aan want een optie geeft de koper een recht en daartegenover staat de plicht die de verkoper aangaat. We noemen het verkopen van een optie waarmee een plicht wordt aangegaan ok wel het schrijven van een optie. Als je een optie bezit en die later verkoopt, bijvoorbeeld om je winst te realiseren, dan is dat een normale verkoop en dat wordt dan ook verkoop genoemd. Maar, als je een optie verkoopt die je niet hebt dan noemt men dit het schrijven van een optie.

Een optie schrijven die je niet hebt? Wordt het nu ingewikkeld?

Nee hoor, eigenlijk is het schrijven van een optie logischer dan het kopen daarvan. Als je een optie schrijft dan geef je iemand anders een recht. Dit kan zijn het recht om jouw aandelen te kopen (calloptie) of je geeft het recht aan iemand om jou aandelen te verkopen (putoptie).

Het schrijven van een calloptie is eigenlijk een hele logische transactie. Als je aandelen bezit dan kan je daarop een calloptie schrijven. Stel je hebt aandelen Unilever in portefeuille en die heb je ooit gekocht voor € 30. Het aandeel doet nu € 39 en je vindt het wel tijd worden om je winst re realiseren. Uiteraard weet je nooit of dit het juiste moment is of dat er misschien toch nog wat meer in het vat zit. In plaats van de aandelen direct op de beurs te verkopen kan je als alternatief een calloptie verkopen. Je kan bijvoorbeeld de calloptie 40 schrijven met een looptijd van 3 maanden. Voor die calloptie ontvang je € 120. Die € 1,20 per aandeel ontvang je direct. Als Unilever nu naar € 38 daalt is er niets aan de hand want jij hebt al € 1,20 ontvangen. Als Unilever echter gaat stijgen dan moet je uiteindelijk de aandelen voor € 40 verkopen maar met de ontvangst van de optiepremie is de totaalopbrengst van je aandelen € 41,20.

Gebeurt er niets met Unilever en blijft de koers rond de 39 dan kan je na drie maanden de opbrengst van de optie zien als extra rendement op je aandelen. Een opbrengst van € 1,20 ten opzichte van een koers van € 39 is toch 3%. Op jaarbasis is dat een rendement van maar liefst 12%.

Het schrijven van een calloptie op aandelen die je bezit noemen we gedekt schrijven en zoals je ziet kan dat een aantrekkelijke strategie zijn.

De term “gedekt schrijven” viel net en daartegenover staat natuurlijk “ongedekt schrijven”. Met ongedekt schrijven van een calloptie ga je de plicht aan om aandelen te verkopen, alleen die aandelen bezit je niet. Het voordeel is dat je direct de premie ontvangt en als het aandeel niet omhoog gaat mag je die premie houden. Het nadeel is, als het aandeel wel omhoog gaat dat je deze optie waarschijnlijk tegen een hogere prijs moet terugkopen. Het ongedekt schrijven van callopties geeft je een gelimiteerde winstkans (de premie die je ontvangt) maar een ongelimiteerd risico bij stijgende aandelenkoersen.

Waarom zou je dus ongedekte opties schrijven? Aangezien de meeste opties waardeloos aflopen zou je daar een argument voor kunnen maken maar ikzelf ben zeker geen voorstander van het ongedekt schrijven van opties.