Ons duurzaamheidsbeleid

Op grond van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) dienen wij u te informeren over hoe wij bij het beleggen rekening houden met duurzaamheidsrisico’s. Gezien het belang van duurzaamheid in de financiële sector en transparantie daarover, onderschrijft Aberfeld International de regelgeving op dit gebied.

De verschillende aspecten van duurzaamheid worden gezamenlijk vaak aangeduid met de term ‘ESG’. ESG staat voor ‘Environmental, Social and Governance’. Environmental staat voor de wereld waarin wij leven het gaat daarbij om zaken als bijvoorbeeld het gebruik van fossiele brandstoffen, ontbossing en klimaatverandering. Bij Social gaat het bijvoorbeeld om kinderarbeid of uitbuiting van werknemers. Governance gaat o.a. over ethiek, het bestuur van een bedrijf, corruptie en een verantwoord beloningsbeleid.

Beleggingsbeleid

We zijn ervan overtuigd dat ESG-overwegingen belangrijk zijn om het beleggingsrisico te beperken en de waarde van de belegging te verhogen. Het is dus niet alleen belangrijk voor ons, maar nog meer voor onze cliënten. Een beleggingsportefeuille die op een verantwoorde manier is samengesteld zal op de lange termijn beter renderen. Een goed geleid bedrijf dat veel belang hecht aan zijn werknemers, het milieu, en het welzijn van alle mensen op de aarde, zal uiteindelijk beter presteren dan bedrijven die geen of heel beperkte ESG-criteria hanteren.

Hoewel wij een meer duurzame samenleving ondersteunen houdt Aberfeld International bij haar beleggingsbeslissingen vooralsnog geen rekening met negatieve duurzaamheidseffecten. Dat betekent dat wij op dit moment geen specifiek duurzaam beleggingsproduct aanbieden. Wij richten ons in de eerste plaats op het mogelijk te behalen financiële rendement voor onze cliënten. Wij hanteren geen “no-go’s” in ons algemeen beleggingsbeleid. Aberfeld International classificeert daarom als artikel 6 onder SFDR. De belangrijkste reden hiervoor is dat het uitsluiten van sommige beleggingen een negatief effect heeft op het uiteindelijk te behalen beleggingsresultaat. Aberfeld International heeft nog geen mening gevormd of zij in de toekomst duurzaamheidsaspecten zwaarder zal gaan wegen in het beleggingsbeleid.

Ons beleggingsbeleid is algemeen maar uiteraard kunnen cliënten ervoor kiezen om bepaalde beleggingen uit te sluiten. In dat geval zal Aberfeld International deze beleggingen niet opnemen in de portefeuille van deze cliënten.

Uiteraard nemen wij wel de duurzaamheidsaspecten mee in onze selectie van beleggingen. Wij zijn er ons van bewust dat duurzaamheidsbeleid van de ondernemingen waarin wij investeren risico’s en mogelijkheden biedt. Een duurzaamheidsrisico kan zijn dat een belegging minder waard wordt als gevolg van een gebeurtenis of omstandigheid op het gebied van duurzaamheid. Dit kan bijvoorbeeld zijn controverses op het gebied van mensenrechten of met betrekking tot klimaatverandering. Wij nemen deze aspecten dan ook mee als een integraal onderdeel in onze beleggingsbeslissingen. Dat doen wij omdat op de langere termijn een zwak duurzaamheidsbeleid van een onderneming een negatieve weerslag kan hebben op de resultaten van die onderneming en daardoor ook op het beleggingsresultaat van onze cliënten. Wij beoordelen naast de financiële criteria, economische omstandigheden, marktsituatie ook ESG-risico’s binnen ons beleggingsbeleid. Jaarlijks evalueren wij alle portefeuilles van onze cliënten en daarbij beoordelen wij tevens de ESG factoren binnen de beleggingen in de portefeuille.

Ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren worden niet in aanmerking genomen

Deze verklaring wordt gepubliceerd om te voldoen aan de verplichtingen onder Artikel 4 van Verordening 2019/2088 (EU) van het Europees Parlement en de Europese Raad van 27 november 2019.

Deze specifieke verordening vereist dat Aberfeld International kenbaar maakt hoe zij rekening houdt met de eventuele negatieve effecten op duurzaamheid bij het nemen van beleggingsbeslissingen. De wetgeving schrijft voor dat Aberfeld International een Impact Verklaring opstelt.

Aberfeld International heeft de vereisten van Artikel 4 van Verordening 2019/2088 (EU) zorgvuldig geëvalueerd en besloten om geen rekening te houden met de belangrijkste ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren op entiteitsniveau.
Het is voor een relatief kleine beleggingsonderneming lastig om te kunnen voldoen aan de eisen vanwege de grote hoeveelheid data die nodig is om de verschillende berekeningen te maken die ten grondslag liggen aan een Impact Verklaring. Aberfeld International ziet dat er momenteel nog een gebrek is aan direct beschikbare data tegen een redelijke prijs. Daarnaast is de data ook nog niet eenduidig voor handen. De diverse dataproviders hanteren verschillende methodologieën, wat het vergelijken lastig maakt. Aberfeld International zal de beslissing om uiteindelijk toch een Impact Verklaring op te stellen periodiek heroverwegen.
De mogelijkheid bestaat dat wij in de toekomst wel over zullen gaan tot het opstellen van een impactverklaring als dit aanmerkelijk minder bezwaarlijk wordt dan nu het geval is, of indien blijkt dat het merendeel van de cliënten behoefte heeft aan een impactverklaring.