Vandaag openen we hoger. Aangezien de indicaties voor de opening van Amerikaanse beurzen ook hoger is zal de stemming deze hele dag wel positief zijn. Niet onlogisch na zo’n koersval als gisteren. De grote vraag die zo’n herstel als vandaag meebrengt is natuurlijk of de correctie nu gedaan is en gaat de markt vanaf vandaag weer omhoog?

Eén van de vele zaken die ik in mijn beurs carrière heb geleerd is dat je juist op zo’n dag als vandaag niet groot in de markt moet stappen. Als je gebruik wil maken van de koerscorrectie en je wil je aandelenportefeuille uitbreiden met aandelen die nu relatief laag gewaardeerd zijn, is vandaag niet de juiste dag. Je krijgt deze week echt nog wel een keer de gelegenheid om aantrekkelijk geprijsde aandelen te kopen.

Misschien zijn deze dagen zijn dan niet de ultieme gelegenheid om de portefeuille uit te breiden maar door de heftige bewegingen kan er natuurlijk wel geld verdiend worden op de beurs. Beurshandelaren doen zeker goede zaken op dit moment en bijvoorbeeld een bedrijf als Flow Traders zal behoorlijk profiteren van de omzet en de marktbewegingen.

Voor een particuliere belegger is het een stuk moeilijker om geld te verdienen aan de beweeglijkheid van de markt. Deze beleggers hebben niet de beschikking over alle tools en zeker niet over het kapitaal dat je nodig hebt om te handelen als een professional. Als je als particuliere belegger in dit soort, zeer bewegelijke, markten geld wil verdienen dan moet je dat via optie strategieën doen. Er zijn diverse optiecombinaties te bedenken die positief uitwerken als de markt beweegt zonder dat je al te veel risico loopt, of grote bedragen hoeft te investeren. Een van de simpelste optiecombinaties die goed werken bij een zeer beweeglijke beurs is de “straddle”.

De Straddle is een combinatie waarbij je gelijktijdig een call- en een putoptie koopt. De opties hebben allebei dezelfde looptijd en dezelfde strike price. Om een en ander te verduidelijken, hierbij een voorbeeld.

Gisteren sloot de AEX september 420 straddle op € 35. De call september 420 noteerde € 17 en de put september 420 sloot rand de € 18.

Als je deze straddle koopt dan moet je dus € 35 X 100 = € 3.500 investeren.

De index moet natuurlijk wel heel flink blijven bewegen want deze combinatie gaat pas echt geld opbrengen als de AEX weer richting 450 of 390 gaat. Ik zou deze straddle niet adviseren omdat het premieniveau veel te hoog is. Elke dag dat we dichter bij de expiratiedatum, 18 september, komen wordt de straddle minder waard. Dit voorbeeld dient slecht als illustratie voor een strategie die winstgevend is bij voldoende beweeglijkheid en die voor een particuliere belegger haalbaar is.

Het heeft op dit moment zeker zin om alle aandelen eens te monitoren en te toetsen of daar eventueel een aantrekkelijke straddle op gekocht kan worden. Kijk een naar fondsen waar het premieniveau niet zo hoog is en speel ook met verschillende looptijden. Sommige aandelen zijn meer dan 30% gedaald. Daar zijn zeker mogelijkheden om een straddle op te zetten die winst kan opleveren.

Hou rekening met het feit dat je premie investeert. Dus, als niet uitkomt wat je verwacht dan verlies je die premie en dat leidt tot een negatief resultaat voor deze strategie.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.