optiestrategie met ASML – Aberfeld.

ASML is een aandeel dat de laatste tijd aardig in beweging is. Sinds juli dit jaar hebben we het aandeel zien bewegen tussen de € 98 en de € 75. Dit is dus een aandeel waar premie long strategie zou kunnen werken. Let wel, ik zeg bewust – zou kunnen – want hou er rekening mee dat de premie volledig verdwijnt als het aandeel de komende maanden niet beweegt. Je verliest dan de investering die je in de opties hebt gedaan.

Maar, laten we het positief bekijken. We gaan er van uit dat ASML tussen nu en maart 2016 nog eens flink beweegt. In dat geval kan je een strangle kopen. Met een strangle koop je gelijktijdig de put- en de calloptie. Je koopt alleen niet, zoals bij de straddle, de put- en de calloptie met dezelfde uitoefenprijs. Je koopt de out of the money put- en calloptie. Laten we dit geheel eens in een voorbeeld bekijken.

Zoals je ziet noteert ASML op dit moment rond de € 81 en je kan momenteel de ASML maart 75 put kopen voor € 5,10 en de maart 90 call voor 4,90.
Met een investering dus van € 10,00 koop je de mogelijkheid om winst te realiseren als ASML flink! gaat bewegen. Let op het woordje flink want dat is essentieel. Als ASML naar de € 90 kruipt en bijvoorbeeld pas in februari 2016 weer op € 91,00 staat dan verlies je geld. De combinatie zal dan nog maar zo’n € 4 waard zijn.

Je moet het dus hebben met deze “premie– long strangle” van een snelle beweging. Een fors koersherstel of een nieuwe dreun voor het aandeel. Met deze strategie maakt het niet veel uit wat het wordt, als de beweging maar fors is en snel komt want de grootste vijand van de premie-long strategie is de tijd. Elke dag dat het aandeel niet veel beweegt verlies je belangrijke uren. Hoeveel meer uren je hebt zoveel meer kans heb je op die grote beweging.

Laat ik tot slot nog een ervaring met jullie delen. Een premie-long strategie biedt altijd maar één kans. Op zo’n lange termijn als in dit voorbeeld beschreven komt er echt een keer een moment waarop je winst kan nemen. Als ASML binnen 2 maanden, dus voor 15 november, met € 10 stijgt of daalt dan zal deze strangle meer waard zijn dan de aankoopprijs. Neem dan je winst want die tweede keer komt er misschien maar meestal niet.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.