Vandaag gaan we weer verder in de rollercoaster waarin we sinds vorig week zijn beland. Een beweging van 2% op de dag stelt sinds vorige week niet meer voor. Aandeelhouders worden volledig door elkaar geschud. Het ziet er op dit moment naar uit dat dit ook nog niet over is, we gaan nog even verder met de rit. De indicatie voor de opening is alweer ca. 1% lager.

Als aandelenbelegger moet je natuurlijk eigenlijk niet de hele dag voor je scherm gaan zitten. Het maakt je bloednerveus en uiteindelijk moet je de aandelen die je bezit gewoon vasthouden. Op uitzonderlijke dagen kan je wat goedkope aandelen bijkopen en als de markt wat oververhit is dan kan je wat aandelen afstoten. Verder is beleggen in aandelen een kwestie van lange adem. De beleggers die de hele dag naar het scherm willen kijken en die trachten om aandelen goedkoop te kopen en daarna weer met winst te verkopen zijn speculanten, geen beleggers naar mijn mening.

Laag kopen hoog verkopen, het klinkt zo aantrekkelijk. Helaas zijn er maar weinig speculanten die constant in staat zijn om dit trucje uit te voeren. Charts, technische analyse ook wel fundamentele argumenten worden gebruikt om de aandelenbewegingen te verklaren en daar geld mee te verdienen. Op de lange termijn blijkt niets te werken. Ik hou me dan ook niet bezig met dit soort strategieën. Dat betekent niet dat ik het niet leuk vind om te spelen met de markt en te trachten om geld te verdienen aan markt bewegingen. Ik doe dat alleen niet door alles op één kaart te zetten. Ik koop geen turbo long als de markt laag is en ook geen Indexfonds als de beurs 8% gedaald is, ik speel de markt met opties.

In de vorige publicatie heb ik al wat optieconstructie uitgelegd. Constructies waarbij je opties koopt om te profiteren van een marktbeweging. Het kopen van een optie noemen wij premie long. De prijs van een optie wordt premie genoemd en aangezien je per saldo opties koop betekent dit dat je premie long gaat.

Het long gaan van premie houdt in dat je investeert in tijdswaarde, je koopt verwachting. Daar betaal je een prijs voor en als je verwachting niet uitkomt dan verlies je de premie die je betaald hebt. Premie long is dus zeker niet een strategie zonder risico’s maar je risico is wel beperkt tot je investering en die is met opties altijd beperkt.

Vandaag gaat de beurs dus weer naar beneden en dat geeft weer mooie mogelijkheden om wat optiecombinaties te verhandelen. In de loop van de dag zal ik wat transactie voorbeelden geven via Twitter kijk maar op mijn tijdlijn vandaag om deze transactie ideeën te volgen. @andrevaneerden

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.