September is statistisch gezien niet de beste maand voor aandelen daardoor is het misschien wel de maand waarin je de aandelenportefeuille wat kan uitbreiden. Morgan Stanley heeft uitgerekend dat de beste dag om aandelen te kopen 12 oktober is dus dat geeft ons tijd genoeg.

Als je niet tot 12 oktober kan wachten en nu alvast wat aandelen wil kopen dan zou ik dat in ieder een optieconstructie gebruiken. Dat moet dan een optieconstructie zijn waarbij je aandelen koopt maar de aankoopprijs wat verlaagd en het risico natuurlijk beperkt. Ik heb daarvoor een mooie strategie maar, realiseer je goed dat je nu de beslissing neemt om aandelen te kopen en er kunnen tussentijds beter momenten komen.

De voorbeeldstrategie die ik wil delen is een constructie met het aandelen Unilever. Dit aandeel sloot 3 september op € 35,80. De analisten zijn al een tijdje wat minder enthousiast over dit aandeel maar het Social sentiment begint positief te draaien en ook volgens de lijnentrekkers zien we iets verbetering. Feit is dat de aandeelhouder van Unilever een dividend mag verwachten van ten minste € 1,20. Daarmee hebben we een dividendrendement van 3,5% en het dividend is de laatste jaren constant verhoogd. Unilever is dus op de lange termijn zeker een aandeel wat je in portefeuille zou kunnen hebben. Nu de optieconstructie:

We kopen 100 aandelen en gelijktijdig schrijven we de oktober 36 straddle. We schrijven de oktober 36 call en ontvangen daarvoor € 1,30 en voor de oktober 36 put ontvangen we €1,45. De straddle levert dus € 2,75 op. Daarmee verlagen we de aankoopprijs van het aandeel naar € 33,05.
We hebben alleen wel een stuk meer risico in huis gehaald dan we eigenlijk willen. Je wil maar 100 aandelen Unilever en door de geschreven put loop je de kans dat je uiteindelijk 200 aandelen koopt.

Dat probleem kunnen we eenvoudig oplossen door gelijktijdig de putoptie oktober 35 te kopen voor € 1,05. De situatie is nu dat we nog maar € 1,70 ontvangen maar we zijn er wel zeker vaan dat we 100 aandelen Unilever hebben en dat we er niet opeens 200 overhouden als de koers onder de € 35 daalt.

Wat zijn de consequenties van de combinatie die we nu hebben? We hebben de aandelen gekocht voor € 35,80 en we hebben € 1,70 aan premie ontvangen. De investering per aandeel bedraagt dus € 34,10.

Gaat het aandeel dalen tot onder de € 35 dan zullen we de put 35 moeten gebruiken om te voorkomen dat we 100 extra aandelen krijgen. We verliezen dan € 1,00 en daarmee wordt de aankoopprijs van het aandeel Unilever voor ons € 35,10.
Gaat het aandeel omhoog dan wordt de calloptie uitgeoefend en raken we in oktober onze aandelen kwijt voor € 36 maar bij dat bedrag mogen we natuurlijk wel de opbrengst van de optiecombinatie rekenen. We ontvangen dus € 37,70 en als we dat afzetten tegen de aankoopprijs van € 35,80 dan zien we toch een rendement van ruim 4% in twee maanden tijd.

Samenvattend, je moet bij deze strategie er van uitgaan dat je de aandelen wil bezitten. Daarnaast moet je jezelf realiseren dat je misschien de aandelen alweer in oktober kwijt bent, alhoewel er dan voldoende mogelijkheden zijn om andere acties te ondernemen.
Dus de belegger die deze constructie doet is een actieve belegger die genoeg vermogen heeft om de aandelen te bezitten.

Succes,

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.