De beurs wil nog even niet, dat is wel duidelijk deze morgen. Of daar snel verandering in gaat komen is de grote vraag. In de beleggingsvergadering die wij gisteren hadden waren de meningen verdeeld. We hebben enerzijds te maken met een economische groei in Europa maar anderzijds zien we dat de groei in China wat aan het afvlakken is en dat beleggers daar schijnbaar heel erg onrustig van worden.

Dat beleggers zo onrustig worden van de cijfers die wij uit China krijgen is niet erg verwonderlijk. Er zijn nogal wat onduidelijkheden over de berekening van al die economische cijfers die China publiceert. De Chinese regering heeft de afgelopen jaren altijd mooie groeicijfers laten zien. Op basis van die gepubliceerde groeicijfers is China nu een van de grootste economieën in de wereld. Een vraag die gesteld werd tijdens onze vergadering was: Hoe kan het toch zijn dat China maar blijft groeien terwijl de grondstofprijzen maar blijven dalen?

Grondstoffen prijzen blijven maar dalen.

Een interessante vraag want het is natuurlijk eigenaardig dat de vraag naar grondstoffen zo laag is terwijl China ondanks een wat lagere economische groei toch altijd nog goed is voor een groei van 7% per jaar. Gaan we uit van de gegroeide Chinese economie dan levert 7% groei toch altijd nog veel meer vraag naar grondstoffen dan een groei van 10% 5 jaar geleden. Ik hoop dat je me nog kan volgen.

Die lage grondstofprijzen in combinatie met de Chinese groei is opmerkelijk was de conclusie in onze beleggingsvergadering. Wij zijn blijkbaar niet de enige die deze ontwikkeling opmerkelijk vinden, veel beleggers delen onze mening. De kern van deze conclusie is natuurlijk dat veel beleggers zich afvragen of de Chinese cijfers wel juist zijn. Is de Chinese groei nog wel 7% of is die eigenlijk veel lager?

Zoals altijd worden beurskoersen beïnvloed door onzekerheden. Onzekerheid over toekomstige resultaten maken dat beleggers zich afzijdig houden van de markt. Een mooi voorbeeld hiervan kon je gisteren in het FD lezen. Het Financieel Dagblad publiceerde een interview met Mohamed El-Erian, een van de bekendste en rijkste beleggers (citaat FD). Deze belegger is momenteel ook onder belegd op de beurs, hetgeen inhoudt dat hij nu minder beleggingen aanhoudt. Uiteraard staat hij in zijn mening niet alleen. Veel professionele beleggers houden hun kruit droog voor betere tijden. Tijden waarin de huidige onzekerheden afgenomen zijn.