De grote uitslagen op de beurs in de afgelopen maanden hebben veel beleggers onzeker gemaakt. De meeste beleggers die aandelen hebben kijken tegen een negatief rendement aan voor dit jaar en de verwachtingen zijn niet erg hoopgevend. Hoe kan je handelen in dit soort markten?

Beleggers hebben vaker te maken crisis die groot effect heeft op hun portefeuille. De laatste crisis zagen we in 2008. Dat was financiële crisis die gevolgd werd door een economische recessie. Nu hebben we te maken met een gezondheid crisis die waarschijnlijk gevolgd wordt door opnieuw een economische recessie.

Elke crisis is anders maar vanuit de ervaring die wij bij Aberfeld Vermogensbeheer hebben kunnen we beleggers wel een paar regels aanbieden waar de aandelenbelegger houvast kan hebben bij het nemen van zijn beleggingsbeslissingen.

  • Probeer niet op de bodem te kopen. Het is natuurlijk leuk om op de allerlaagste koers een aandeel gekocht te hebben. Maar, niemand kan voorspellen wat de laagste koers zal zijn dus laat je niet leiden door de vage voorspellingen maar koop tegen de prijs waarvoor je die aandelen langere tijd in bezit wil hebben.
  • Blijf gefocust op de aandelen die je in portefeuille hebt. De dagelijkse schommelingen zijn een vervelende bijkomstigheid, wordt daar niet nerveus van en laat je er niet door leiden. Als je aandelen in portefeuille hebt van bedrijven waarin jij gelooft en vertrouwen hebt dan is de dagelijkse koers van die aandelen niet meer dan het sentiment van de nerveuze beleggers.
  • Hou je aandelen vast waar je in gelooft, accepteer het korte koersrisico. De laagste koers van aandelen weten we pas achteraf, er gaat nooit een bel luiden bij de laagste koers.
  • Hou vast aan kwaliteit. Sterke ondernemingen zonder grote schulden en een goede omzet overleven deze crisis. Ondernemingen met veel schulden kunnen in problemen komen met hun cash-flow. Dat zijn de ondernemingen waar je zorgen om hebt.
  • Tot slot, hou liquiditeiten aan. In elke crisis zijn er aandelen van goede ondernemingen die toch sterk dalen. Zorg dat je die aandelen kan kopen als de prijzen echt te laag zijn geworden.

Wij wensen je veel succes me je beleggingen de komende tijd en wij hopen dat je met deze tips je beleggingsresultaat kan verbeteren.

André van Eerden