Koninklijke Olie oftewel RD is een bijzonder aandeel. De onderneming is op afstand het grootste concern dat zijn wortels heeft in Nederland. Daarnaast is het een zeer betrouwbare dividendbetaler en een goede winstmaker.

Dankzij die uitstekende winsten die het concern maakt en het dividend wat daardoor uitbetaald kan worden is het dividendrendement op de huidige koers (23,30) bijzonder aantrekkelijk. Het dividendrendement bedraagt maar liefst 5,9% op deze koers. Aangezien RD heeft aangegeven dat dit dividend ook in 2016 betaald gaat worden en dat de jaren daarop RD er alles aan zal doen om het dividend te handhaven kunnen we hier rustig over een rendement aandeel spreken.

Een mooi rendement op basis van het dividend, dat is zeker. Maar, het rendement op een aandeel bestaat niet alleen uit het dividend, ook de koersontwikkeling bepaald een gedeelte van het rendement. Gezien de recente daling van de olieprijs zijn beleggers wat voorzichtiger geworden met RD. Hoe lang kan het concern immers nog voldoen aan de dividendbeloftes die ze gemaakt hebben? Een lagere olieprijs heeft uiteraard gevolgen voor de winst en misschien dus ook gevolgen voor het dividend.

We hebben de laatste tijd het aandeel dan ook, als gevolg van de dalende olieprijs, zien zakken. Het dividendrendement van 5,9% is leuk maar als het aandeel met 10% daalt dan heb je nog steeds een negatief rendement en dat is het beeld van de afgelopen maanden.

Het lijkt erop dat de daling van de olieprijs nu een beetje gedaan is. Afgelopen nacht zagen we de olieprijs met 7% stijgen. Grote partijen beginnen nu toch ook te communiceren dat de olieprijs wel weer eens wat zou kunnen stijgen. De daling van de koers van RD zou dus weleens over kunnen zijn. Misschien is dit het moment wel om in te stappen.

Als je mocht overwegen om een mooi dividendaandeel te kopen en je neemt de risico’s van de olieprijs voor lief dan is RD een prachtig aandeel. Ik zou bij het aankopen van het aandeel ook direct een calloptieschrijven. Als je het aandeel koopt op € 23,30 en je schrijft gelijktijdig de calloptie november 23,50 voor ruim € 1,00 dan heb je werkelijk een prima rendement. Mocht RD voor november boven de € 23,50 stijgen dan raak je de aandelen weer kwijt maar je hebt dan wel zowat 5% verdiend in 3 maanden tijd.

Het risico in deze combinatie is natuurlijk dat het aandeel verder daalt. Dan heb je weliswaar een bescherming van € 1 maar dat is misschien niet genoeg om de koersdaling goed te maken. Dus ook hier weer: een hoog rendement gaat niet zonder risico.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.