De koers van het aandeel Nokia daalde 24 oktober scherp. Het aandeel verloor die dag zowat 20% en dat kwam omdat Nokia bekend maakte dat ze geen dividend uit zouden keren in verband met de hoge investeringen in de 5G technologie. Als gevolg van die hoge investering matigde Nokia ook zijn winstverwachting voor 2020. De verwachte winst per aandeel werd bijgesteld van ca. € 0,40 naar €0,25.

Die sterke daling in het aandeel werd dus voornamelijk veroorzaakt door dividendbeleggers die het aandeel moesten verkopen omdat er geen dividend meer betaald gaat worden. Inmiddels noteert het aandeel rond de € 3,20 en met die koers is de risico/rendement verhouding voor het aandeel aanzienlijk verbeterd.

Nokia blijft gevoelig voor de concurrentie in de zeer competitieve 5G markt. Met name het aanbod van 5G netwerken uit China vormen een bedreiging voor de winstgevendheid in deze branche. Kostenefficiency is de sleutel en daarmee is Nokia op de goede weg. Wij zien 2020 als een overgangsjaar en wij verwachten dat Nokia in 2021 zal gaan profiteren van de efficiency verbeteringen.

Uitgaande van de verwachting dat Nokia in 2021 gaat profiteren van de ontwikkelingen in de 5G markt en de kostenbeheersing die zij verder doorvoert in 2020 voorzien wij een waardevermeerdering op de wat langere termijn ten opzichte van de huidige aandelenkoers. Wij gaan uit van een aandelen koers van > € 5 in 2021.

In 2020 zullen de zwaarste investering in de ontwikkeling van 5G netwerken tot een einde komen en in combinatie met de kosten reductie verwachten wij dat vanaf de tweede helft 2020 dit effect te zien zal zijn in de resultaten. Vanaf het derde kwartaal in 2020 zullen we dan ook hogere netto inkomsten zien waardoor de operationele en vrije cashflow zal stijgen.

Natuurlijk blijven er onzekerheden. De belangrijkste daarvan is natuurlijk de dominante aanwezigheid van Chinese bedrijven. Deze kunnen geavanceerde G5 netwerkapparatuur en devices aanbieden tegen scherp concurrerende prijzen. Maar, vanuit de angst die er in Europa en de VS is voor het lekken van data via Chinese producten kan Nokia toch een sterke positie behouden.

Vanaf het de huidige koers, net onder de € 3,20, is het risico beperkt. Gaan we uit van een, inmiddels al flink bijgestelde lagere winst in 2020 dan komt de huidige aandelenkoers uit op een verhouding 15X de winst (K/W). Dat is zeker niet duur voor een onderneming die zo veel technologie in huis heeft en zo’n groot innoverend vermogen. Kijken we vooruit naar 2021 dan verwachten wij dat de winst per aandeel weer stijgt naar het niveau van € 0,40. Als we op € 0,40 een factor 15 loslaten dan komen we op een aandelenkoers van € 6,00. Onze koersverwachting van € 5 kan dus misschien zelfs wat aan de lage kant zijn.