erder deze week schreef ik het al (Wat gaat de Fed doen, daar gaat het om) en vandaag zien we dat dan ook gebeuren. De Fed heeft niets gedaan aan de rente en dat is dus inderdaad slecht voor de markt. Het signaal dat de Fed hiermee naar de markt afgeeft is dat ze nog niet overtuigd zijn van de economische groei en beleggers horen liever het tegenovergestelde. Een renteverhoging had het tegenovergestelde signaal geweest waardoor beleggers weer vertrouwen hadden gekregen en de markt vandaag beter was geweest.

Momenteel hebben we te maken met een monetaire markt. Centrale banken trachten de economie van hun land te beïnvloeden met het de koers hun lokale valuta. Een paar weken geleden zagen we de Chinese centrale bank haar munt, de Yuan, met 2% devalueren. Een lagere munt zou de afname van de groei in de Chinese economie moeten afremmen. Een renteverhoging in de VS zou de dollar daarentegen weer sterker maken en daarmee dus de export uit de VS verzwakken. Alleen al om die reden was een verhoging van de Amerikaanse rente voor de VS natuurlijk niet gewenst. Daar komt dan nog bij dat de inflatie in Amerika niet erg stijgt. De reële inflatie in de VS ligt rond de 1,2%. Als we daar de grondstofprijzen bij betrekken dan komt de inflatie uit op 0,2% op jaarbasis.

Naast deze interne argumenten om de Amerikaanse rente niet te verhogen speelt ook mee het feit dat de wereldhandel gefinancierd wordt met dollars. Veel opkomende landen lenen in dollars om hun economie te financieren. Als de rente omhoog gaat komen deze landen in nog grotere moeilijkheden dan die ze nu al hebben. Genoeg redenen dus om de rente niet te verlagen. De markt is daarmee bekend maar handelaren hadden toch rekening gehouden met een renteverhoging, simpelweg omdat de FED eerder dit jaar hints in die richting had gegeven. De onzekerheid die de FED hiermee creëert is de oorzaak van de zwakke aandelenmarkt.

Of dat op korte termijn gaat veranderen? Ik denk het niet. Ik ben het volledig eens met mijn collega die in de beleggingsvergadering zei: er is wereldwijd teveel beslag op gelden door de overheden, die hun tekorten ook nog eens alsmaar op laten lopen, waardoor er te weinig vrije marktwerking is.

Als overheden nu eens op een efficiëntere de economie zouden gaan steunen dan pas zal het beeld gaan verbeteren.

André van Eerden

André van Eerden is algemeen directeur van Aberfeld Vermogensbeheer. Aberfeld is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor. Deze publicatie is samengesteld door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Aberfeld Vermogensbeheer B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Aberfeld Vermogensbeheer B.V. niet instaan. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. André van Eerden heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Aberfeld Vermogensbeheer B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.Aberfeld.nl.