Op deze handelsdag, vrijdag, wil ik jullie nog eens herinneren aan iets dat je vast wel weet: opties worden elke dag minder waard.

Die waardevermindering gaat altijd maar door, of de beurs open is of gesloten, de opties worden minder waard.

Het is natuurlijk heel logisch dat de waarde van een optie dagelijks terugloopt. De factor tijd is namelijk een heel belangrijk onderdeel van de premie. Neem een putoptie als voorbeeld, Een putoptie is als een verzekering tegen de daling van het aandeel. Elke verzekeringspremie is hoger als de looptijd van de verzekering langer is. Een brandverzekering voor een week kost een stuk minder dan een brandverzekering voor een jaar. Zo is dat ook bij opties.

Dit houdt in als je opties bezit dat naarmate de tijd verstrijkt de beweging van de onderliggende waarde (het aandeel) steeds groter moet zijn om winst te kunnen maken met die opties. Stel je hebt een calloptie die nog drie maanden loopt met de uitoefenprijs 25. Het onderliggende aandeel noteert € 20. Het aandeel moet dus in 3 maanden tijd meer dan 20% procent stijgen om een forse winst te kunnen maken op jouw opties. Als we twee manden verder zijn en het aandeel noteert nog steeds € 20 dan zal de stijging van het aandeel nog sneller moeten komen wil je nog iets verdienen.

Je hoort vaak de klacht van beleggers dat ze wel callopties hebben gekocht en het aandeel ging inderdaad omhoog maar ze hebben toch geld verloren. Hoe kan dat?

In dat geval is slecht één element uitgekomen, namelijk de richting van het aandeel – omhoog. Het tweede element, de looptijd, werkte tegen.

Als je opties handelt dan heb je altijd met drie belangrijke elementen te maken:

  1. Richting van het aandeel (omhoog – omlaag)
  2. Tijd
  3. Snelheid (hoe snel gaat het aandeel omhoog – omlaag)

Neem die elementen altijd mee als je besluit om opties te gaan kopen.