We gaan nog even door met speculeren. We hebben het dus niet over beleggen maar over het gebruik van een optie om een gokje te wagen.

In de voorgaande publicatie zagen we dat het eenvoudig is om te kunnen profiteren van een koersstijging. Als je denkt dat een aandeel binnenkort gaat stijgen dan kan je een calloptie kopen en daarmee profiteren van die stijging. Als je denkt dat de aandelen te hoog zijn en je verwacht dus binnenkort een daling dan kan je een putoptie kopen. Ook met putopties heb je verschillende keuzes zoals looptijd en uitoefenprijs.

Voor de putoptie geldt eigenlijk hetzelfde als de calloptie. Je kiest voor een out of the money als je een sterke daling verwacht en je kiest voor de at the money als je een wat minder heftig daling verwacht. Zeker met putopties heeft het weinig zin om een hele lange looptijd te kiezen. De premie zal dan zo hoog zijn dat het erg moeilijk wordt om nog geld te verdienen.

Als voorbeeld kan ik hier de Philips at the money putoptie nemen met een looptijd van 1,5 jaar. De koers van Philips is momenteel 25,10 en de 18 maanden putoptie 25 kost € 3,30. Deze optie is dus op de einddatum pas meer waard dan je investering als Philips dan onder de 21,70 noteert oftewel 13% lager dan de huidige koers. Als je daarentegen een kortere looptijd kiest, bijvoorbeeld 2 maanden dan hoef je maar 1 Euro te investeren voor een putoptie met de uitoefenprijs 25. Daalt Philips dan naar € 23,50 dan heb je al € 0,50 winst.
Je kan natuurlijk ook altijd kiezen voor de out of the money optie. In bovengenoemd voorbeeld zou dat bijvoorbeeld de putoptie met een uitoefenprijs van 24 zijn. Voor 1 euro kan je dan zowat 2 putopties kopen. Daalt het aandeel Philips sterk binnen twee maanden dan heb je een grotere winst met deze opties.

Voor het speculeren met opties kan ik je de volgende adviezen geven:
• Neem een optie met een looptijd niet langer dan drie maanden
• Kies voor de at the money of de out of the money optie
• Stel voor jezelf een doel vast (weet wanneer je winst neemt)

We hebben ons nu beperkt tot het kopen van optie om te speculeren op een koersstijging- of daling. Het mooie daarvan is dat je verlies gemaximeerd is (de geïnvesteerde premie) maar dat je winst niet beperkt is.
Je kan ook speculeren op een koersbeweging door opties te schrijven maar daarover later meer.