Zijn aandelen een goede investering op lange de termijn? Het antwoord is ja, dat is inmiddels de uitkomst van vele onderzoeken. Maar, een waarschuwing is niet misplaatst. Het hangt er namelijk helemaal van af van hoe je “lange termijn” definieert en welke lange termijn periode je neemt. Tien jaar lijkt toch wel een acceptabele lange termijnperiode, nietwaar? Toch kunnen aandelen over een periode van 10 jaar zeer slecht presteren, denk maar aan de periode 2001 tot 2012. Dat waren 10 hele slechte jaren voor aandelen. Als je de dag voor de grote Chrash in 1929 in de aandelenmarkt was gestapt dan had je 35 jaar, jazeker tot 1964, moeten wachten tot je weer vermogen weer terug was. Als je dus op je 45ste in de aandelenmarkt was gestapt in 1929 dan was kapitaal pas weer terug toen je 80 werd. Hier zie je maar hoe belangrijk timing is.

Putoptie crash bestendig

Timing is dus heel belangrijk en daarom is het zo prettig dat er opties zijn.

Laten we eens een voorbeeld nemen.

Op een bepaald moment verwachten wij dat het aandeel Unilever sterk gaat stijgen. Het is een aandeel dat we sowieso in onze portefeuille willen hebben voor de lange termijn dus we besluiten om dit aandeel nu te kopen. Unilever noteert momenteel ronde de € 28,50. We krijgen jaarlijks een dividend van ca. € 1,00 dus dat geeft een rendement van 3,4% (kunnen we in ieder geval de vermogensbelasting betalen). Omdat we echter op dit moment wat onzeker ober de markt zijn en niet de stress willen voelen die een dalende markt met zich meebrengt kopen we een put optie. We kopen een put optie met een looptijd van een half jaar dus de maart 2014 (het is nu oktober 2013). De put optie die we kopen is de maart 27 voor € 0,80. Met deze put optie onder onze aandelen kunnen we dus tot maart volgend jaar onze aandelen Unilever kwijt voor € 27,00 wat er ook gebeurd.

Nu kunt u natuurlijk zeggen € 0,80 gooi ik wel weg als het aandeel Unilever niet in waarde daalt of gelijk blijft en daar heeft u gelijk in. Maar, in de periode oktober – maart 2014 gaat er nog veel gebeuren. In de voorgaande maanden hebben we het aandeel op € 32 zien staan en op € 27,20. Als onze verwachting uitkomt dan zien we Unilever voor maart 2014 opnieuw boven de € 32 uitstijgen maar als dat onverwacht niet gebeurd en het aandeel duikelt zuidwaarts dan zijn wij erg blij met de putoptie.

Uiteraard blijven wij niet tot de laatste dag in maart afwachten of Unilever misschien onder de 27 Euro duikt. Als een actieve portefeuillebeheerder zullen wij de put optie eerder verkopen en misschien omruilen voor een andere put optie met een langer looptijd. Dat laatste noemen we “doorrollen” maar daar hebben we het over in een van de volgende artikelen in de Aberfeld Academy.