De Iron Butterfly  is een optiestrategie die erg interessant kan zijn als een aandeel gedurende langere tijd binnen een bepaalde bandbreedte blijft. In dat geval is de Iron Butterfly IB een uitstekende strategie.

Eigenlijk bestaat de Iron Butterfly uit een straddle en een strangle. Wat je hoopt, als je deze strategie opzet, is dat de hele combinatie waardeloos afloopt. Je schrijft de straddle en de premie die je daarvoor ontvangt is hoger dan de premie die je betaald voor de strangle. Je risico in deze strategie is het verschil tussen de uitoefenprijs van de straddle en de uitoefenprijs van de strangle. Aangezien deze strategie uitgaat van een gelijkblijvende prijs van het aandeel moet de uitoefenprijs van de straddle die je schrijft ongeveer gelijk zijn aan de prijs van het aandeel.

Laten we een voorbeeld bekijken, dat is altijd wel zo eenvoudig. We nemen een denkbeeldig aandeel. Beurstweets. Dit aandeel noteert € 99. We gaan er van uit dat het aandeel Beurstweets rond de € 100 zal blijven bewegen. We kunnen de december 100 straddle verkopen op € 5 (we verkopen de december 100 call voor € 2,60 en de december 100 put voor € 2,40). We kopen gelijktijdig de december 95/105 strangle voor € 1,30 (december 95 put voor € 0,60 en de december 105 call voor € 0,70).

In dit voorbeeld ontvangen we dus € 5,00 – € 1,30 een netto opbrengst van € 3,70. Als het aandeel Beurstweets in december op 100 staat dan halen we de maximale winst binnen. Alle opties lopen waardeloos af dus wij hebben € 3,70 verdiend. In het ergste geval, als Beurstweets boven de 105 of onder de 95 eindigt in december dan verliezen we € 1,30.

Dit is dus een strategie die je gebruikt als je denkt dat het aandeel niet veel zal bewegen. Een voordeel van deze strategie is dat je begint met premie te ontvangen en dat vind ik altijd een lekker begin.