gedekte callopties schrijvenVandaag behandelen we een van de meest primaire strategieën met opties: het gedekt schrijven van callopties. Waar het op neer komt is dat je iemand anders het recht verkoopt om aandelen die je bezit van jou te kopen. Uiteraard staat daar een vergoeding tegenover, die we de premie noemen. Naarmate de optie die je verkoopt een langere looptijd heeft en een lagere uitoefenprijs wordt die premie goedkoper. Oh ja, uitoefenprijs is de vooraf afgesproken prijs waarop je bereid bent de aandelen te verkopen en de looptijd is natuurlijk de termijn die de optie heeft. Looptijd en uitoefenprijs zijn de meest belangrijke elementen die de waarde van de optie bepalen.

Waarom zou je een optie verkopen op je aandelen? De meest logische overweging daarvoor is dat je een extra rendement behaalt op je aandelen. Je ontvangt de premie en mocht de koper van de optie de aandelen niet van je afnemen dan kan je die premie als extra inkomen op de aandelen in je zak steken. Een tweede overweging is dat je het risico van de totale investering in die aandelen verlaagt, je ontvangt immers een vergoeding voor de optie (de premie) en die kan je van de aankoopprijs van de aandelen aftrekken.

Laten we eens als voorbeeld het aandeel Philips nemen. Je hebt de aandelen gekocht voor € 28,00 en je kan de september calloptie met een uitoefenprijs van € 29 verkopen voor € 1,00. Als Philips voor eind september niet boven de € 29 komt dan kan je de € 1,00 beschouwen als extra inkomsten op het aandeel. Je kan dan opnieuw een calloptie verkopen en dus weer een premie ontvangen.
Als het aandeel Philips wel boven de € 29 staat in september dan moet je de aandelen verkopen maar maakt dan wel een aardig rendement van 8% (aankoop € 28 verkoop € 29 + de ontvangen € 1 aan premie).

Het verkopen van een optie op je aandelen (gedekt schrijven) is dus een aardige strategie. Een strategie die goed werkt bij aandelen die redelijk stabiel blijven. Gaan aandelen sterk stijgen of dalen dan kan de calloptie een last worden. Als het aandeel ver boven de uitoefenprijs van de optie stijgt dan mis je als aandeelhouder een flink stuk van de winst. Terugkomend op ons voorbeeld, als Philips naar € 35 stijgt dan mist de schrijver van de calloptie september 29 maar liefst 6 euro koerswinst. Ook als het aandeel sterk daalt, heeft het schrijven van een call maar beperkt waarde. De premie die je hebt ontvangen compenseert een gedeelte van de prijsdaling dus als het aandeel scherp daalt, geeft de ontvangen premie geen bescherming meer.

Het schrijven van een gedekte calloptie is dus een uitstekende strategie bij een stabiele markt. Schrijf geen calloptie op je aandelen als je ze eigenlijk niet wil verkopen en mocht je bang zijn voor een daling van het aandeel dan heeft het ook geen zin om een calloptie te schrijven.