Wat kan je doen als je favoriete aandeel in je portefeuille daalt en je daar een vermogens blessure mee oploopt? Je kan:

  1. Niets doen (je kocht het aandeel voor de lange termijn)
  2. Verkopen en je verlies nemen
  3. Aandelen bij kopen op een lager niveau (als je de aandelen op 30 aantrekkelijk vond dan zijn ze op 25 nog veel aantrekkelijker, toch?)
  4. Opties gebruiken om je verlies te beperken en je winstkansen weer te vergroten.

Met oplossing A is niets mis, zeker niet als je tevreden bent met het dividendrendement en je het aandeel gewoon heel erg ziet zitten. Ook met oplossing B is niet veel mis. Als je een verlies kan dragen en kan wachten op betere tijden, verkoop het aandeel dan en ga even tijdelijk iets leukers doen. Oplossing C is geen optie! Het “middelen” van de aandelenkoers door steeds op een lager niveau bij te kopen veroorzaakt een positie met een waterhoofd in je portefeuille, niet doen!

Oplossing D, dat is natuurlijk de oplossing waar ik voor zou gaan. Voor ik begin, er is geen strategie die er voor zorgt dat je verlies naar nul gaat. Er was geen strategie vorig jaar die het verlies in Imtech kon compenseren. Gelukkig komen koersdalingen van het kaliber Imtech 2013 niet te veel voor. Laten we eens kijken naar een eenvoudige reparatiestrategie voor een geblesseerd aandeel in je portefeuille.

Een simpele strategie is de 1:2 ratio call-spread. Wat is dat?

broken-bulb-300x2002

Laten we Philips eens als voorbeeld nemen. Je hebt het aandeel gekocht op € 27 en ondertussen is het aandeel gedaald naar € 25,4. Ondanks de daling wil je het aandeel houden we gaan dus een ratio spread kopen. In dit geval kopen we 1 september 26 calloptie en gelijktijdig verkopen we 2 september 27 callopties. Voor de calloptie moeten we € 1,45 betalen en voor de callopties die we verkopen ontvangen we € 1,08. Per saldo ontvangen we dus € 0,71. Daarmee hebben we de kostprijs van de aandelen alvast € 0,70 verlaagd.

Als het aandeel Philips tot september niet meer boven de € 26 komt dan steken we de premie in ons zak en kunnen we opnieuw een actie ondernemen. Als Philips stijgt tot € 27 dan verkopen we de calloptie 26 en ontvangen daarvoor € 1,00. In dat geval hebben we het verlies op het aandeel helemaal goedgemaakt. Stijgt het aandeel Philips boven de € 27 dan moeten we 1 van de verkochte september 27 callopties terugkopen om te voorkomen dat we de aandelen moeten leveren en dus ons mooie bezit kwijtraken.