Een beschermende call optie, een begrip wat staat voor veel strategieën. Zo kan je een call optie schrijven op je aandelen en daarmee een gedeelte van je koersrisico afschermen maar je kan het kopen van een call in sommige situaties ook als een bescherming zien. In dit artikel behandelen we een beschermende call op Ziggo.

call optie Ziggo

Er zullen maar weinig beleggers te vinden die een verlies op het aandeel Ziggo heeft geleden. Sinds de introductie is het aandeel gestaag omhoog gegaan. Momenteel zien we dit aandeel rond de € 31 en speelt er een mogelijke overname op de achtergrond. Liberty Global, eigenaar van UPC, heeft de directie van Ziggo laten weten dat ze interesse hebben in het bedrijf. Na de bekendmaking van dit nieuws sprong het aandeel omhoog. Of het aandeel op dit niveau blijft is lang niet zeker. De directie van Ziggo heeft het bod direct van de hand gewezen en daarmee wordt een overname misschien tegen gehouden. Onzekerheid dus voor de aandeelhouders.

Uitgaande van die onzekerheid komt een beschermende call optie mooi van pas. Wij kunnen ons namelijk voorstellen dat de aandeelhouders hun koerswinst van de afgelopen week wel willen verzilveren. Alleen, het verkopen van de aandelen en de koerswinst realiseren betekent natuurlijk wel dat je niet meedoet als er een echte overnamestrijd ontstaat en Liberty Global besluit om een “vijandig” bod uit te brengen. Om toch te kunnen profiteren van de koerswinst en een eventuele overnamestrijd mee te beleven kunnen we de “beschermende call strategie” inzetten. Hoe gaat dat in zijn werk.

In de eerste plaats verkopen we de aandelen die we hebben en realiseren we een mooie koerswinst. Direct met het verkopen van de aandelen schaffen we callopties aan. We hebben een ruime keuze. We kunnen kiezen voor een periode en de uitoefenprijs. Er zijn december 2013 opties en er zijn opties op januari, maart en juni 2014. Ook qua uitoefenprijs is er voldoende keus dus laten we eerst vaststellen wat onze verwachting is.

We verwachten dus, op basis van de poging van Liberty Global, dat er misschien onderhandelingen geopend worden tussen de twee maatschappijen (Liberty Global is al grootaandeelhouder in Ziggo). Als er onderhandelingen komen dan zullen die plaatsvinden in de komende maanden. We hoeven dus geen callopties op juni te kopen. Als we de opties die in maart vervallen, kopen dan dekt dat onze verwachting. Wat betreft de uitoefenprijs van de callopties opteren we voor de prijs waar we de aandelen op verkopen, dus € 31,00.

Hoe werkt onze strategie uit? Als eerste verkopen we de aandelen op € 31,00. We kopen de Ziggo call optie maart 31 en daarvoor betalen we € 1,50. Als Ziggo op 21 maart 2014 (dat is de afloopdatum van de optie) onder de € 31 noteert dan is de optie niets meer waard en zijn we de € 1,50 dus kwijt. Als Ziggo boven de € 31 noteert dan is de optie waard het verschil tussen de actuele koers van het aandeel en de uitoefenprijs van de optie. Mocht het aandeel tussen nu en 21 maart 2014 een keer op bijvoorbeeld € 35 of hoger staan dan maken we een prachtige winst op de optie.

Wat we dus met deze beschermende strategie bedoelen is dat we onze koerswinst op het aandeel beschermen door die te realiseren en met de call optie beschermen we ons tegen een eventueel gemiste meeropbrengst de komende maanden als gevolg van een overnamestrijd. In dit geval snijdt het mes dus echt aan twee kanten.