Takeway eetsmakelijk

 

Takeaway.com ook een winstgevende positie  binnen de portefeuilles  van Aberfeld International.  DE geslaagde overname van Just Eat was de kers op de taart! Dochter Thuisbezorgd.nl gaat zijn bezorgdienst Scoober versneld uitbreiden naar extra steden in Nederland. Gesloten restaurants worden in staat gesteld om over te gaan op bezorging van maaltijden, zonder dat ze daarvoor zelf bezorgers in dienst hoeven te nemen. Vanaf deze week zijn Almere en Enschede in de lijst van steden opgenomen. Haarlem volgt binnenkort. Daarmee is de bezorgdienst van Thuisbezorgd beschikbaar in veertien Nederlandse steden. De groep ziet een enorme toeloop van nieuwe restaurants waardoor de infrastructuur van de groep fors verstevigd wordt. Abeferfeld International heeft en houdt deze aandelen stevig vast. Wij denken dat door de corona crisis het thuisbezorgen niet meer valt weg te denken in de maatschappij  niet alleen het gemak maar ook de gezelligheid om thuis te eten zonder inspanning zit straks verankert in het  leefpatroon.

 

 

Philips In de goede hoek

 

Philips ziet de mondiale vraag naar beademingsapparatuur scherp stijgen. Het bedrijf zal moeten kiezen welke landen als eerste in aanmerking komen voor zijn levering. Inmiddels heeft de groep de productie verdubbeld (tot 2000 stuks per week) en wil over twee maanden een soortgelijke verdubbeling toepassen. Desondanks blijft de vraag of voldaan kan worden aan de enorme vraag waarbij bedrijven als Philips selectief moeten zijn in welke landen de apparaten nu het hardste nodig hebben. Een ander risico is dat de twee fabrieken van Philips Respironics in Amerika gevestigd zijn waardoor de kans bestaat dat de Amerikanen beademingsapparatuur gaan invorderen. Hier word weer eens onderstreept dat Philips in de goede hoek zit met de activiteiten binnen demedische apparatuur. Aberfeld vindt de aandelen te snel opgelopen. Wanneer de koers van Philips 10% daalt schuiven wij naar voren en kijken hoe en of we positie opbouwen, .

 

 

Gilead Sciences ook indirect Galapagos

 

Het in de jaren negentig opgerichte Gilead is een relatief jong bedrijf dat pas sinds 1999 beursgenoteerd is. Het bedrijf is zeer actief met fusies en overnames, zodat het een mooie portefeuille heeft opgebouwd van activiteiten die gemeen hebben dat ze focussen op de bestrijding van virussen en virusinfecties. Gilead heeft een sterke positie in de markt voor de bestrijding van HIV en aids, wat een aantrekkelijke markt is omdat het stabiel groeiende en terugkerende omzetten genereert, die goed zijn voor ruim 70% van de totale concernomzet. De rest van de omzet komt grotendeels uit een medicijn tegen hepatitis, al is de omzetgroei daarvan over zijn hoogtepunt heen. Van alle bedrijven heeft Gilead Sciences nu de beste papieren om met een goed werkend medicijn tegen COVID-19 te komen, al is de uitkomst daarvan binair. Dat wil zeggen dat wanneer het medicijn veilig en effectief blijkt te zijn, de vraag naar het medicijn enorm zal zijn en de koers zal exploderen. Wanneer echter blijkt dat het medicijn toch niet zo effectief is, zal de koers weer inzakken. Het neerwaarts risico is aanzienlijk, maar er is geen reden te veronderstellen dat de koers dan zou terugzakken onder het niveau van voor de COVID-uitbraak. In dat geval lijkt $60 een reële bodem voor de koers, wat een maximale terugval van 25% impliceert. Wanneer blijkt dat Remdesivir een effectief medicijn is, kan de koers eenvoudig verdubbelen. Gilead heeft ook 30% belang in Galapagos dus wanneer daar de verwachten gouden bergen bewaarheid worden profiteren de aandeelhouders van Gilead daar vol van mee. Twee vliegen in een klap dus. Aberfeld maakt ook gebruik om rendement te behalen doormiddel van derivaten. Dit neem geen extra risico mee maar lever zo 10% extra rendement op per aandeel.