NIBC heeft over 2018 uitstekende resultaten laten zien. Wij vinden het aandeel dan ook ondergewaardeerd. Met een winst (exclusief buitengewone baten) van € 1,18 per aandeel kijken we hier naar een kleine bank die gewaardeerd wordt op 7,3 keer de winst per aandeel. Tellen we daarbij op een dividend van € 0,86 per aandeel over 2018 dan kunnen wij niets anders concluderen dan dat dit aandeel erg laag staat.

Nu is het natuurlijk zo dat een aandeel gewaardeerd wordt op de toekomst. Die toekomst is voor de gehele bankensector ongewis en voor NIBC misschien zelfs nog een beetje meer.

Er is nog steeds een grootaandeelhouder, JC Flowers, die een belang heeft waar ze uiteindelijk vanaf wil. Onlangs heeft deze aandeelhouder 8% van het totale uitstaande kapitaal geplaatst tegen en koers van € 8,40. JC Flowers houdt daarna nog altijd 65% van de aandelen. We kunnen er rustig vanuit gaan dat deze aandeelhouder zijn belang verder wil afbouwen. Die wetenschap zorgt natuurlijk voor druk op de aandelenkoers de komende tijd.

Een andere factor, ik noemde het eerder, is de ongewisse toekomst van de banken. Vast staat dat er een enorme consolidatie moet komen in Europa. De Europese banken zijn relatief klein en daardoor kwetsbaar. De lage rente drukt op het verdienmodel en de risico’s nemen toe. Daarnaast hebben de banken te maken met concurrentie van ondernemingen die ook bankdiensten gaan aanbieden. Kortom de bankaandelen zijn niet de meest aantrekkelijke beleggingen.

Toch, ondanks al deze argumenten, geloven wij wel in NIBC. Misschien zal het niet een grote stijger in de portefeuille worden maar het risico is zeer beperkt en we gaan in ieder geval profiteren van een dividendrendement van ca. 10%